zondag 22 januari 2012

In 10 stappen naar de nieuwe Engelse Bulldog

Dit Blog heeft inmiddels al veel reacties ontvangen. Veel met respect maar ook veel met afgunst, verwijten en onbegrip. Dit is natuurlijk begrijpelijk als je tegen heilige huisjes aan trapt. Verwijt welke vaak mijn kant op komt is: "waarom alleen maar conclusies en negatieve klanken over ons ras". Niet helemaal terecht. Ieder die mij een beetje kent weet dat ik het goed voor heb met het ras en zeker kansen zie om te komen tot een beter gezondheidsimago van de Engelse Bulldog. Dus  denkend in oplossingen. In mijn oude rol als voorzitter van de Bulldog club Nederland was ik hier vrijwel dagelijks mee bezig. Nu, meer vanaf de zijlijn, probeer ik
de kansen voor ons ras samen te vatten voor iedereen die belang heeft bij ons ras maar liever nog als positieve beïnvloeding van het moeizame traject waar we nu midden in zitten. Simpel in 10 stappen.
1)      Zorg voor een convenant die de slechtste fokdieren uitsluit voor de fokkerij met NHSB stamboom. Gecontroleerd en uitgevoerd door de Raad van Beheer. Van toepassing op alle fokdieren, ook uit buitenland. Hierin minimale gezondheidscriteria met betrekking tot:
a)      Minder bevallingen door keizersnede
b)      Minder dekkingen per reu (risico spreiding)
c)       Minder inteelt
d)      Protocol Patella luxatie
e)      Protocol oogonderzoek (ECVO)
f)       Protocol luchtwegen (CT scan)
g)      DNA afname en opslag voor diagnostisch onderzoek
h)      Waarborg een toegankelijke database
2)      Verenigingsfokreglementen baseren op convenant, slechts aangevuld met gedragscodes en vakbekwaamheidseisen.
3)      Maak uitslagen van het convenant onderzoek per hond openbaar voor leden en fokkers.
4)      Zie als rasvereniging zelf toe op de toepassing van de rasspecifieke instructies voor keurmeesters en rapporteer aan Raad van Beheer/FCI
5)      Op eigen clubevenementen zoals KCM, familiedagen etc.  een toevoeging op het keurrapport van de deelnemende Bulldoggen met betrekking tot verhouding omtrek van kop en schofthoogte. Als ook het gewicht vermelden.
6)      Op eigen clubevenementen komen alleen honden in aanmerking voor een Kampioenschapprijs als de hond voldoet aan de minimale gezondheidseisen binnen het convenant. Mogelijk ook later doorvoeren op andere shows in Nederland.
7)      Stel in samenwerking tussen de beide rasverenigingen een “fokadviescommissie” samen, beide clubs met gelijke afvaardiging. Stel binnen deze commissie gezamenlijke doelen vast.
8)      Fokwaardeschatting onderzoeken als toevoeging binnen de Bulldog fokkerij en populatie. Beleg de uitvoering en databasefunctie bij de Raad van Beheer als algemeen toezichthouder en participatie in kosten.
9)      Vanuit een goed functionerende Fokadviescommissie uitleg geven aan de fokkers over de nieuwe interpretatie van de rasstandaard. Bekrachtigen door goede visuele voorbeelden of video. Zodat fokkers gemotiveerd worden om de selectie van ouderdieren anders toe te passen.
10)   Zorg in samenwerking tussen beide rasverenigingen en Raad van Beheer voor een degelijk communicatieplan. Hier in alle aandacht voor de gemaakte stappen en verbeteringen. Ook aandacht voor de vertaling hiervan naar dierenwelzijninstanties zoals Dierenbescherming, Dier & Recht en Sophia vereniging. Het is belangrijk om deze spoedig in het proces te betrekken bij de positieve ontwikkelingen.

1 opmerking:

  1. ik begrijp werkelijk waar niet dat er ook maar 1 echte hondenliefhebber te vinden zou zijn die het niet eens is met deze standpunten.
    Als je nu een rasfokker bent aangesloten bij een vooraanstaande rasvereniging dan kan het inderdaad zijn dat je in 1 klap met 1, een aantal of zelfs met al je honden zal moeten stoppen met fokken indien ze geen gezond nageslacht voortbrengen. Voor broodfokkers hoort sowieso geen plaats te zijn in een beschaafde samenleving. Ik wil hierbij direct mijn excuses aanbieden aan alle dierenartsen van nederland. Jullie zullen het een stuk minder druk gaan krijgen als Marcel het voor het zeggen zou krijgen maar dat kan toch geen enkele echte dierenliefhebber erg vinden?
    Tientallen jaren geleden sprak iedereen al schande van de antwerpse vogeltjesmarkt terwijl er op de de digitale versie daarvan genaamd marktplaats een veelvoud qua aanbod staat.....dag in dag uit.

    BeantwoordenVerwijderen